Hij is het gezicht achter de website vrekkenpagina.nl: de Vrek. Hij noemt zichzelf ‘soms een beetje zwaarmoedig, soms recalcitrant’.
Al jaren schrijft hij hoe je uitgaven in de hand kan houden. En hij heeft 400 van die tips gebundeld in een boekje. “Veel van de tips zijn misschien een open deur, oftewel mensen kennen de tips wel”, zegt hij tegen Business Insider. “Maar doe er dan ook wat mee!”
Een paar willekeurige tips uit het boekje:
– Ga koud douchen. Je wordt er extra wakker van en het water hoeft niet meer verwarmd te worden.
– Vraag vlak voor de kerstvakantie op een basisschool of je de kerstboom mag hebben. Dan zijn zij er vanaf en heb jij thuis gratis wat kerstdecoratie.
- Zijn koekjes oud en zacht geworden? Leg ze 1 minuut in de oven met een temperatuur van 190 graden Celsius, dan smaken ze weer als vanouds.
- Koop winterbanden en strooizout in de zomer. Dan zijn de producten niet schaars en liggen de prijzen een stuk lager.
- Bestel bij de Chinees halve porties. Niet alleen is de kans groot dat het heel veel restjes scheelt, ook hoef je maar de helft van de prijs te betalen.
"De Vrek" is het pseudoniem van Fokko Schepel, een 53-jarige ondernemer uit het Groningse Garnwerd. Hij bezit een koffie- en theewinkel in onder andere de provinciehoofdstad, maar is daarnaast dus een bezuinigingsexpert geworden.
"De Vrek" is voor Schepel een geuzennaam: het woord alleen al roept volgens hem enorm veel reacties op. En dat is ook wat Schepel wil, namelijk bewustzijn creëren. "Mensen zijn heel snel geneigd om in een kramp te schieten. Zo van: het is de schuld van anderen, zij moeten er iets aan doen en zij moeten het oplossen. Daar heb ik een broertje dood aan. Kijk eens wat je zelf kan doen."
Goed nadenken bij alle uitgaves
Wie het boekje leest, komt veel tips tegen die erg voor de hand liggen. Dat je goed moet nadenken over je stroomgebruik bijvoorbeeld ("Als je ziet hoeveel lichten mensen 's avonds nog laten branden!"), of dat het goed is om jezelf af te vragen of je voor sommige zaken niet dubbel bent verzekerd.
Het gaat de Vrek in werkelijkheid dan ook niet zozeer om de tips, maar vooral om de achterliggende gedachte. Wat zou je allemaal kunnen doen om geld te besparen? "En dan komen er in de boekje heel veel dingen voorbij die je op ideeën kan brengen. In de hoop dat er uiteindelijk natuurlijk wat mee wordt gedaan."
De belangrijkste tip van "de Vrek" is: maak een bespaarplan. "Waarom verwacht men dat de overheid op Prinsjesdag altijd een overzicht presenteert van de inkomsten en uitgaven? En doen bedrijven het altijd, maar geldt dat niet voor huishoudens?", aldus Schepel. "Maak gewoon eens een duidelijk overzicht en je realiseert je dat het echt soms echt wel wat minder kan."
Deeleconomie
Schepel gelooft in de deeleconomie. "Waarom zou iedereen dezelfde spullen moeten hebben die vrijwel nooit worden gebruikt? Ik bedoel: heeft iedereen zo'n dure boor- en/of zaagmachine nodig. Het is mooi om te zien dat er steeds meer initiatieven ontstaan, waardoor mensen echt gebruikmaken van elkaars mogelijkheden."
"Er staan in zo'n boekje natuurlijk veel minder tips dan er daadwerkelijk zijn, maar ook niet alle tips zijn voor iedereen van toepassing. Sommige tips gaan, ook voor mij, te ver. Ik heb ze toch in het boekje opgeschreven, omdat ze voor anderen misschien wel iets kunnen betekenen", aldus de bespaardeskundige.
De bovengenoemde tips horen daar misschien ook wel bij. Maar Schepel zegt het nog een keer: "Het gaat vooral om het bewustzijn."
Tips voor bedrijven
Het boekje 'Bespaartips' geeft vooral particulieren tips. Toch denkt de schrijver dat ook het bedrijfsleven baat kan hebben bij de adviezen. "Denk aan het letten op je energierekening bijvoorbeeld. Het gaat ook om het idee dat alle kleine beetjes helpen."
Schepel geeft een voorbeeld uit zijn eigen bedrijf. "In onze winkel gebruiken wij enorm veel melk. Wij ontdekten dat wij maandelijks zo'n 2.500 euro konden besparen door simpelweg melkpakken te kopen zonder draaidop. Er zit precies hetzelfde in en je hoeft de doppenmaker niet financieel te ondersteunen."
Het feit dat Schepel oplet bij al zijn uitgaves, scheelt hem naar eigen zeggen jaarlijks zesduizend euro. En daar is zijn leven niet minder van geworden. Sterker nog, misschien zelfs wel beter. Van het overgebleven geld is hij met zijn vriendin op een cruise gegaan.